Rok 2000, č. 2-3, s. 93

Seminář akvizičních pracovníků knihoven

Sdružení knihoven České republiky, Státní vědecká knihovna v Kladně a Státní vědecká knihovna v Ústí nad Labem byly pořadateli jubilejního 10. semináře akvizičních pracovníků knihoven. Po předchozích ročnících, které se konaly v Kladně, proběhl seminář poprvé v Praze. Akvizitéři z různých typů knihoven (odborných, vysokoškolských, muzejních a především veřejných) se sešli  11. května, v den zahájení knižního veletrhu Svět knihy 2000, v zasedací místnosti Ústřední zemědělské a lesnické knihovny.
Seminář zahájil a moderoval ing. Aleš Brožek, ředitel SVK v Ústí nad Labem. S prvním příspěvkem Akviziční semináře pohledem distribuční firmy vystoupil JUDr. Hanuš Türk, zástupce distribuční firmy OPA, s jejímiž službami má dobré zkušenosti řada knihoven. Firma OPA spolupracuje se 40-45 knihovnami a je schopna poskytnout široký sortiment žánrů z 80-100 nakladatelství včetně CD-ROM a CD.
Vedoucí knihovny Západočeského muzea v Plzni Ila P. Šedo přednesl příspěvek Činnost muzejních knihoven v oblasti akvizice. Upozornil na specifika muzejních knihoven a poté se věnoval jak zdrojům akvizičních informací, tak zdrojům pro doplňování fondu (mj. nákup v antikva-riátech, na aukcích, od soukromníků, členství v klubech a zájmových spolcích).
Mgr. Zdena Prahlová z Městské knihovny v Praze seznámila účastníky s praxí v akvizici pro pobočky MKP v příspěvku Problematika nákupu knih pro pobočky ve veřejné knihovně.
Ze své diplomové práce na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity vycházela v příspěvku Akvizice státních vědeckých knihoven Kateřina Bučková. Upozornila na různou kvalitu informačních zdrojů, na nutnost spolupráce knihoven (konsorciální nákupy) a také na potřebu zajištění vícezdrojového financování knihoven.
Vývoj a spolupráci distribučních firem s knihovnami zhodnotila v příspěvku Funkce knižních distribučních firem Vlasta Špáňová z SVK v Kladně. Vycházela z ankety, na kterou odpověděli zástupci 8 státních vědeckých knihoven, a z problematiky řešené na předchozích 9 seminářích. Zdůraznila nepominutelnost ekonomické stránky v akviziční praxi.
Závěrečné slovo měla ředitelka spolupořádající SVK v Kladně PhDr. Jiřina Bínová, která stručně zhodnotila uplynulých 10 seminářů.


-AM-