obrázek - Zpět na obsah čísla

 

Rok 2004, roč. 15, č. 4, s. 300

[MAŠEK, Petr, TURKOVÁ, Helga].  Zámecké, hradní a palácové knihovny v Čechách, na Moravě a ve Slezsku : k výstavě 50 let oddělení zámeckých knihoven Knihovny Národního muzea 1954–2004. Praha, Národní muzeum 2004. [68] s. ISBN 80-7036-161-1

 

9.0pt;Drobná brožura, vydaná u příležitosti výstavy probíhající od května do října 2004 v Muzeu knihu ve Žďáru nad Sázavou a uspořádané pracovníky Knihovny Národního muzea v rámci padesátiletého výročí oddělení zámeckých knihoven, poukazuje na činnost instituce Národního muzea na poli knihovědném a historickém.

9.0pt; Obsahuje dvě úvodní statě a aktuální soupis zámeckých knihoven ve správě Knihovny. První ze statí, jejímž autorem je PhDr. Petr Mašek, popisuje pod titulem „Zámecké, hradní a palácové knihovny v Čechách, na Moravě a ve Slezsku“ genezi šlechtických knižních sbírek, změny, související s jejich zestátněním po 2. světové válce, a současný stav fondů. Nastiňuje tematický profil knihoven a způsoby akvizice a popisuje současné projekty oddělení. Následující stať PhDr. Helgy Turkové, nazvaná „Oddělení zámeckých knihoven (1954–2000)“, líčí nelehké začátky a historii oddělení a uvádí legislativní normy a výnosy ministerstva kultury, vztahující se k problematice šlechtických sbírek. Připomenuty jsou významné osobnosti, které nejvíce ovlivňovaly činnost oddělení zámeckých knihoven po celou dobu jeho existence.

9.0pt;Vlastní soupis zámeckých knihoven, který tvoří základ celé brožury, je nepochybně tím nejcennějším, co publikace přináší, a to i přesto, že nejsou blíže specifikována kritéria výběru a metodika zpracování seznamu. Skutečnost, že se jedná o všechny zámecké knihovny ve správě Knihovny Národního muzea (v počtu 334), je zmíněna pouze v tiskové zprávě k výstavě. Hesla uspořádaná podle provenience uvádějí počet svazků (od dvanácti v Lesné u Tachova až po 65 000 v roudnické lobkovické knihovně), původního šlechtického majitele a dostupnou literaturu. Překvapující je skutečnost, že o některých sbírkách nebylo dosud publikováno. Hvězdičkou jsou označeny fondy, poškozené povodní v roce 2002. Bohužel soupis neuvádí současné lokace sbírek, jejich bližší popis ani rozsah knihovnického zpracování.

9.0pt; V závěru publikace je uvedena souborná bibliografie o zámeckých knihovnách. Kromě jiných, v soupise zmíněných děl, nelze opomenout monumentální „Handbuch der historischen Buchbestände in Europa“. Je citován druhý svazek „Tschechische Republik. Schlossbibliotheken unter der Verwaltung des Nationalmuseums in Prag“ z roku 1997. Velmi vítané a více než potřebné by bylo publikování obdobného díla též v jazyce českém.

9.0pt;Brožura je doplněna černobílými reprodukcemi zámeckých exlibris, např. Vranova nad Dyjí či Žlebů.

9.0pt;Vlastní výstava byla situována do freskami zdobeného hlavního sálu bývalé klášterní prelatury, nyní zámku ve Žďáru nad Sázavou. Poměrně neestetické a nelogické uspořádání vitrín po obvodu a vprostřed sálu nezanechalo, i přes reprezentativní prostor, příliš kladný dojem. Některé strany knih byly necitlivě ohnuty. Jediná informační tabule s fotografií zakladatele oddělení zámeckých knihoven Bohumíra Lifky stručně uváděla do problematiky šlechtických knižních sbírek.

9.0pt;Autoři se rozhodli zaměřit pozornost na novější tiskařskou produkci (po roce 1800) a ukázat specifika a tematický profil typické zámecké knihovny. Nevyhýbali se, snad s úmyslem přiblížit se laickému návštěvníkovi, ani líbivým kuriozitám. Mezi exponáty výstavy byly zařazeny fotografie z terezínského depozitáře, zasaženého povodní v roce 2002, a ukázky exlibris.

9.0pt;Celkově je třeba počin pracovníků Národního muzea ohodnotit kladně, obtížnost prezentace a někdy i malý zájem ze strany veřejnosti snadno odrazují od podobných, na knihu a knižní kulturu zaměřených projektů. Nezbývá než doufat, že se v budoucnu setkáme se stálou či časově omezenou knižní expozicí, která bude věrně odrážet nemalé kulturní dědictví, kterého se nám v podobě zachovaných fondů šlechtických sbírek dostalo.

9.0pt;Na závěr nezbývá než připojit se k řadě gratulantů a popřát oddělení zámeckých knihoven Knihovny Národního muzea a jeho pracovníkům hodně úspěchů v další, mnohdy obtížné, ale nanejvýš záslužné a potřebné činnosti.

Jana Chadimová
jana_chadimova@hotmail.com

 obrázek - Zpět na obsah čísla