Rok 1999, č. 1, s. 21

Seminář Zpracování periodik v souborném katalogu knihoven SR

 

Univerzitná knižnica v Bratislavě (dále UK) - Národné knižničné centrum uspořádala v listopadu 1998 pracovní seminář o problematice zpracování periodik v souborném katalogu (dále SK) knihoven SR. V úvodní přednášce ing. A. Androvič hovořil o stoupajícím významu souborných katalogů ve světě a podal přehled existujících evropských projektů, které jsou souborným katalogům věnovány (UNIverse, CASA, COBIB aj.).

PhDr. L. Sedláčková se zabývala současným stavem zpracování seriálů v SK SR. Pokusila se definovat seriál a znovu zopakovala funkce souborného katalogu. Na jeho budování se podílí cca 400 slovenských knihoven, data jsou zpracovávána v ISISu a čtvrtletně se provádí konverze do Alephu. V UK jsou dále doplňovány sigly, redigovány údaje a vytvářeny nové záznamy. Katalog je přístupný na www ulib.sk. V závěru vystoupení dr. Sedláčkové proběhla diskuse o lokačních značkách slovenských knihoven - návrh NK Matice slovenské na změnu lokačních značek podle jiné hierarchie nebyl dostatečně zdůvodněný.

Celkovou informaci o zpracování seriálů v NK ČR podala dr. H. Nová. Zmínila se o konverzním programu, pracovní skupině pro jmenné zpracování seriálů při NK ČR a současném stavu zpracování v Alephu. Dr. G. Krčmařová navázala sdělením o přípravě porovnávacího programu pro seriály a stavu CASLIN - SK ČR. S velkou pozorností byly vyslechnuty informace o zdrojích financování (granty) a stavu přechodu na ORACLE.

Po přestávce následovala přednáška seznamující se souborným katalogem Agrokatalog, který je obsahově zaměřen na zemědělství a přijímá všechny druhy dokumentů. Používá nadstavby systému ISIS, s jeho budováním se započalo v roce 1993. V současné době obsahuje 25 000 záznamů a na základě smlouvy s ním spolupracuje 21 knihoven. Je vystaven na www uvtip.sk.

Poslední přednášející byla dr. Katrincová, zástupkyně slovenské národní agentury ISSN. Tuto agenturu spravovala do roku 1997 NK Matica slovenská, ale záznamy časopisů s nově přidělenými ISSN nebyly zasílány do mezinárodního centra v Paříži. Tento nedostatek již byl napraven a pracoviště v UK Bratislava se nyní intenzivně věnuje aktualizaci databáze OSIRIS a databázi vydavatelů. Dr. Katrincová dále informovala o posledním zasedání agentury, které se zabývalo elektronickými seriály a jejich identifikací.

Souborné katalogy na Slovensku jsou spíše na počátku budování. Jedním z důvodů tohoto stavu může být rozdělení kompetencí mezi NK v Matici slovenské (monografie) a UK Bratislava (seriály) a nedostatek finančních prostředků. Na druhé straně je však zřejmé, že malé oborové souborné katalogy vznikají a dobře fungují.

PhDr. G. Krčmařová, PhDr. H. Nová

Národní knihovna ČR