Rok 1999, č. 2, s. 8990

Průvodce po rukopisných fondech v České republice II. Rukopisné fondy archivů v České republice. Red. M. Tošnerová. Praha 1998. 340 s., 33 čb. obr. příl.

Druhý díl soupisu rukopisů, který do tisku připravili Pavel Brodský, Milena Černá, Petr Fiala, František Hoffmann, Marta Hradilová, Jiří Kejř, Antonín Kostlán, Stanislav Petr, Jiří Pražák, Marie Tošnerová (redaktorka svazku) a Irena Zachová, je rozdělen do stejných oddílů jako díl první (Rukopisné fondy zámeckých, hradních a palácových knihoven), vydaný v roce 1995 (viz Národní knihovna, 8, l997, č. 2, s. 87). V předmluvě nastínil I. Hlaváček, nový předseda Komise pro soupis a studium rukopisů ČR, která spolu s Archivem Akademie věd ČR publikaci vydala, rozčlenění soupisu do dalších svazků a jeho perspektivu v období po majetkových restitucích.

Soupis se týká všech druhů archivů: vedle Státního ústředního archivu (SÚA) v Praze a zemských archivů v Brně a Opavě jsou zde zahrnuty fondy nejen oblastních a okresních archivů, ale také speciálních archivů (např. Archivu Univerzity Karlovy, Archivu Národního muzea, Literárního archivu Památníku národního písemnictví), takže podává velmi ucelený, i když rámcový pohled do této oblasti, který se stane i v období počítačů (s jejichž pomocí je soupis připravován) nepostradatelnou pomůckou pro historiky. Publikace nám přibližuje rukopisné památky z různých období  od dob nejstarších (ze 6. stol. v Archivu Pražského hradu), přes středověk, renesanci, baroko a osvícenství až po některé významné rukopisy l9. a 20. století. Doplněna je též stručnými informacemi o dějinách archivů a jejich adresami.

Václav Bartůšek