Rok 1999, č. 2, s. 93

z činnosti IFLA

64. generální konference IFLA, která proběhla ve dnech 16.-21. 8. 1998 v Amsterodamu, hostila přes 3300 účastníků z více než 120 zemí. Největší počet delegátů vyslaly USA (275), Velká Británie (146), Ruská federace (127) a Francie (123). Z Nizozemska jako pořádající země bylo přítomno 235 knihovníků, hostů a organizátorů. Česká republika byla zastoupena delegáty z NK ČR (ředitel PhDr. Vojtěch Balík, Mgr. Marie Balíková, Mgr. Adolf Knoll a PhDr. Bohdana Stoklasová), SKIP (PhDr. Jarmila Burgetová), ÚISK FF UK (dr. Stanislav Kalkus), Ministerstva kultury ČR (ing. Pavla Petrová a Mgr. Blanka Koubová) a Parlamentní knihovny (ředitel PhDr. Karel Sosna). Tištěné konferenční materiály jsou k dispozici ve studovně knihovnické literatury odboru knihovnictví NK ČR.

Mnoho dalších referátů a informací z konference je zájemcům dostupných prostřednictvím internetu: www.ifla.org. Seznámit se zde mohou mj. s příspěvkem autorské trojice Marie Balíkové, Bohdany Stoklasové a Stanislava Psohlavce „Bilingual (English-Czech) UDC Master Reference File on CD-ROM“ k tématu pracovního semináře UDC in next millenium či s prací autorek Edity Lichtenbergové a Bohdany Stoklasové „UNIMARC in Czech libraries“, která se v rámci klíčového programu UBCIM věnuje tématu UNIMARC in transition.
Hlavní téma konference znělo: „On the crossroads of information and culture“ (Na křižovatce informací a kultury). Celkem se během ní uskutečnilo přes 200 odborných setkání, tematických seminářů, dílen, pracovních konferencí, jednání v rámci klíčových programů, odborných skupin, sekcí, kulatých stolů a diskusních skupin, zasedání se zástupci EU a EBLIDA.
Pro konferenci bylo vypracováno celkem 192 referátů, z nichž 121 delegáti obdrželi v tištěné podobě (v tradičních Booklets), neboť byly zaslány přípravnému výboru v ter-mínu, který umožnil jejich vytištění. Navíc každý delegát získal CD-ROM „IFLANET Unplugged“, obsahující texty některých konferenčních materiálů uveřejněných současně na internetových stránkách IFLA.

Během konference byly předloženy návrhy dvou specifických rezolucí:

- Rezoluce o ochraně kulturního dědictví v případě ozbrojeného konfliktu (Resolution on Protection of Cultural Heritage in the Case of Armed Conflict), související s procesy odškodňování, reparacemi a res-titucemi. Vyzývá, aby se kulturní dědictví nestávalo předmětem válečného kořistění a následně reparací. Spolu s výborem CLM (Committee on Copyright and other Legal Matters) chce speciální pracovní skupina IFLA shromáždit a rozšířit informace o tomto tématu a připravit na me-zinárodní úrovni dokument, založený na požadavku dodržování lidských práv v oblasti kulturní a duchovní identity.

- Rezoluce o permanentním papíru (Resolution on Permanent Paper), která podporuje rezoluci UNESCO o využívání permanentního papíru při výrobě publikací a dokumentů dlouhodobé hodnoty (texty rezolucí viz IFLA Journal, 24, 1998, č. 5-6, s. 337-338).

Na konferenci předložily poprvé rozsáhlé programy svých aktivit na rok 1999 nové výbory IFLA - FAIFE (Committee on Free Access to Information and Freedom of Expression) a CLM. Výbor FAIFE obdržel na zřízení svého úřadu v Kodani grantovou podporu dánského ministerstva kultury, města Kodaň a dánského sdružení knihoven (Danish Library Community). Finanční částkou 2000 dolarů na podporu činnosti výboru přispěla rovněž americká knihovnická asociace (The American Library Association). Jako sekretariát výboru CLM bude zatím působit sekretariát IFLA pro klíčový program UAP ve Velké Británii (The IFLA Offices for UAP and Inter-national Lending, c/o The British Library, Boston Spa, Wetherby, West Yorkshire LS23 7BQ, UK, fax: +44 1937 546478, www.ifla.org/VI/2/uap.htm ).

Z rozhodnutí Výkonného výboru IFLA se 69. generální konference v roce 2003 uskuteční v Berlíně.

Generální tajemník IFLA Leo Voogt rezignoval k 1. 1. 1999 na svou funkci, kterou zastával od roku 1992. Bude působit jako výkonný ředitel nizozemské královské asociace knižního obchodu. Novým generálním tajem-níkem byl jmenován Ross Shimmon, který se svého úřadu ujme v dubnu t. r. Jde o velmi zkušeného a vysoce kvalifikovaného odborníka, který od roku 1992 pracoval jako výkonný předseda britské knihovnické asociace. Má bohaté praktické zkušenosti i z působení v zahraničí. Zúčastňoval se většiny generálních konferencí IFLA už od roku 1987, v letech 1991-1993 byl členem výboru IFLA pro otázky autorských práv. Je členem výboru FAIFE od roku 1997, působí v rámci kulatého stolu IFLA pro otázky řízení knihovnických asociací (od roku 1988 dodnes), je členem řady poradních komisí pro knihovny a knižní kulturu ve své zemi, patří k zakládajícím členům EBLIDA, jejímž prezidentem byl v letech 1991-1995. Podle Chris-tine Deschampes, současné prezidentky IFLA, je skvělým organizátorem a manažerem na vysoké profesionální úrovni, který má všechny předpoklady úspěšně pracovat v mezinárodním prostředí.

-S-