Rok 1999, č. 4, s. 207–208

krátké zprávy

 

Dne 21. června letošního roku otevřela Národní knihovna ČR po mnoha komplikacích a dlouhém čekání na vnitřní vybavení Referenční centrum (RC), zatím ve zkušebním provozu. RC poskytuje komplexní služby, jejichž cílem je zprostředkovat základní orientaci uživatelů v současném informačním prostředí a využívat informační zdroje v tradiční i elektronické podobě. RC převzalo všechny služby a vybrané fondy bývalé Studovny bibliografických informací a Studovny encyklopedické literatury z Haly služeb v přímé vazbě na meziknihovní služby. Nabídka plnotextových zdrojů je rozšířena o zahraniční databázi na CD-ROM WILSON OMNIFILE FULLTEXT SELECT pro společenské vědy (včetně průřezových oborů) a o on-line přístup k českým článkům - ANOPRESS. Podrobný seznam informačních zdrojů na CD-ROM, pravidla a podmínky využívání RC naleznete na WWW stránce: http://www.nkp.cz/refer_centrum/refc.htm.

Referenční centrum nabízí svým uživatelům:

klasickou příruční knihovnu (encyklopedie, bibliografie, jazykové i oborové slovníky, biografickou a další základní referenční literaturu) k prezenčnímu studiu

po Jak využívat služeb RC NK ČR
út Internet - seznámení se základními možnostmi využívání jeho služeb
st On-line a off-line databáze a další zdroje NK ČR
čt KATIF - vyhledávání v naskenovaných katalozích NK ČR
Informační zdroje na CD-ROM

Referenční centrum se nachází v přízemí NK ČR, proti vrátnici, č. dveří 81. Otevírací doba je od pondělí do pátku od 9,00 do 19,00 hod. a v sobotu od 8,00 do 19,00 hod. Školení budou probíhat ve všední dny od 8,00 do 9,00 hod.

Jindřiška Pospíšilová


  28. konference ABDOS (Arbeitsgemeinschaft der Bibliotheken und Dokumentationsstellen der Ost- , Ostmittel- und Südosteuropaforschung) se konala v Národní a univerzitní knihovně v Záhřebu ve dnech 10.-13. května 1999. Tématem konference byla transformace v zemích východní a střední Evropy a její důsledky pro informační a dokumentační vědu. V sekci týkající se problematiky elektronických publikací vystoupil s referátem nazvaným Electronic Publications : libraries and access mediation problems zástupce českého knihovnictví Adolf Knoll.

Program zasedání byl bohatý od ranních hodin až do samého večera. Součástí konference byla výstava ze sbírky vzácných rukopisů a tisků oddělení rukopisů a vzácných tisků Národní a univerzitní knihovny v Záhřebu, k níž byl vydán zajímavý a informačně cenný katalog. Konference byla ze strany pořadatelů pečlivě organizačně připravena, bylo možné navštívit některé z dalších záhřebských knihoven a zúčastnit se řady doprovodných kulturních akcí.


   Společná katalogizační komise SKIP (Praha) a ČIS má ve svém programu na rok 1999 jako prioritu zařazenu problematiku unifikovaných názvů, která je novějším generacím katalogizátorů poměrně vzdálená. S unifikovanými názvy se však lze setkat ještě ve starších katalozích a bibliografiích, zpracovávaných podle pravidel Boreckého a starších.

Katalogizační komise konkrétně pracuje na návrhu českých interpretací AACR2R čl. 25.17 až 25.24 (Unifikované názvy pro posvátné knihy, pro liturgická díla a pro oficiální dokumenty papeže atd.). Tento program úzce souvisí s již vypracovaným návrhem souborů autorit jednak pro řeholní řády a jednak pro církve a náboženské obce v České republice.

Komise sleduje také problematiku unifikovaných názvů pro hudební díla (AACR2R čl. 25.25 až 25.35), pro klasická díla řeckých a římských autorů, pro klasická díla krásného písemnictví českého, pro anonymní díla evropského písemnictví v českých vydáních a pro názvy nakladatelských/vydavatelských edic.

O připravovaných návrzích a související problematice bude odborná veřejnost informována v domácím odborném tisku.

Hana Vodičková


   U příležitosti nového vysokoškolského roku bylo dne 27. září 1999 ve Státní technické knihovně otevřeno Středisko konzultačních, rešeršních a referenčních služeb a zpřístupněno on-line 150 titulů časopisů.

Úkolem Střediska je umožnit zájemcům snazší orientaci v informačním prostředí a lepší využití informačních zdrojů, ať již v klasické či elektronické podobě. Středisko se nachází v 1. patře v prostorách bývalé studovny referátové a firemní literatury a nabízí zájemcům 17 studijních míst a 6 míst u počítačových stanic. Jeho uživatelem může být každý registrovaný čtenář STK s platným průkazem.

Středisko poskytuje konzultační, rešeršní a poradenské služby z informačních zdrojů dostupných ve fondu STK i na internetu. Je otevřeno od pondělí do pátku od 8,00 do 20,00 hod.

Středisko zpřístupňuje:

sekundární informační dokumenty v klasické podobě - referátové časopisy

vybrané báze dat na CD-ROM

firemní adresáře, katalogy a výroční zprávy

sbírku norem ČSN

kompletní Sbírku zákonů od roku 1918

informační zdroje na internetu

Středisko nabízí:

rešeršní služby

konzultační a poradenské služby z informačních zdrojů ve fondu STK a na internetu

prezenční a absenční výpůjčky dokumentů z fondu firemní literatury

studium vybraných bází dat na CD-ROM

prezenční studium referátových časopisů

prezenční studium norem ČSN

reprografické služby z dokumentů dostupných ve Středisku

On-line zpřístupnění 150 titulů časopisů

Státní technická knihovna nabízí nejširší fond časopisů mezi odbornými knihovnami - cca 1800 zahraničních a tuzemských titulů. Od 27. září jsou uživatelům k dispozici plné texty celkem 142 titulů časopisů v elektronické on-line verzi (tituly, které STK současně odebírá i v tištěné verzi). Jedná se o 100 titulů vydavatelství ELSEVIER zpřístupněných v rámci služby Science Direct a o 42 tituly zpřístupněné v rámci služby LASER (z větší části od vydavatelství SPRINGER). U dalších 8 zpřístupněných titulů časopisů jsou k dispozici zatím jen abstrakta. Časopisy, jejichž seznam je uveden mj. na www stránkách INVIK STK (http://www.stk.cz, sekce Katalogy), mohou uživatelé studovat na dvou počítačích umístěných ve všeobecné studovně. Vyhledané články si zájemci mohou uložit na disketu nebo vytisknout na síťové laserové tiskárně.

Na konkrétní tituly dostupné v on-line verzi budou upozorněni výrazným barevným označením - jednak v lístkovém katalogu časopisů, ale i na místech v regálech, kde jsou uloženy tituly časopisů v klasické tištěné podobě. On-line časopisy vydavatelství ELSEVIER jsou k dispozici ve zkušebním provozu zatím do 15. prosince 1999, přístup k ostatním titulům není časově ohraničen. Počet zpřístupněných on-line titulů není konečný, nabídka bude průběžně aktualizována.