Rok 1999, č. 5, s. 252

Týden knihoven

Týden knihoven - logo (obrázek)Ve dnech 18.-24. října 1999 zorganizoval Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR letos již potřetí celostátní propagační akci Týden knihoven. Předcházela jí tradiční tisková konference, na níž zástupci SKIP M. Kodýmová, předsedkyně sekce veřejných knihoven, J. Burgetová, místopředsedkyně SKIP, M. Hora, nám. řed. NK, a M. Svoboda, ředitel Státní technické knihovny informovali novináře o aktuálním dění ve veřejných knihovnách a o jejich stavu na prahu roku 2000. Byl zdůrazněn význam knihoven nejen jako podporovatelů rozvoje čtenářství, ale jako nejdostupnějších veřejných zařízení pro všechny vrstvy obyvatelstva a jako míst, která pomáhají uspokojovat právo občanů na informace a jsou ideálními a nejčetnějšími přístupovými místy k internetu pro každého. Knihovny jsou klidným a kultivovaným místem setkávání lidí a nabízejí kulturní a vzdělávací alternativu k současnému spotřebnímu způsobu života. Byla vyzdvižena demokratičnost veřejných knihoven, do nichž mají přístup všechny skupiny obyvatel bez výjimek a neomezují je ani sociální podmínky. Výsledkem tiskové konference moderované Zlatou Houškovou byl slušný ohlas akce v tisku a rozhlase.

Letošní Týden knihoven proběhl poprvé pod záštitou ministra kultury Pavla Dostála v době, kdy byl schválen Zákon o svobodném přístupu k informacím a přijaty zásady Státní informační politiky, v nichž je zohledněna důležitá role knihoven ve společnosti. Rok od roku se akce účastní širší spektrum knihoven - od těch nejmenších obecních až po akademické a ústřední odborné knihovny. Akce, které během Týdne probíhaly, byly zaměřeny na rozličné skupiny obyvatel - na národnostní menšiny, děti, seniory, handicapované občany. Téměř každá ze zúčastněných knihoven vyhlásila amnestii pro čtenáře, kteří překročili výpůjční lhůty, probíhaly akce pro děti, exkurze, besedy se spisovateli, výstavy, prezentace nových informačních zdrojů, diskuse o službách atd. V mnoha knihovnách byl Týden knihoven spojen s otvíráním nových nebo adaptovaných prostor a s jejich připojením k internetové síti. Protože o významu knihoven není potřeba přesvědčovat jen uživatele, ale především zřizovatele, kteří je financují, byl kladen důraz na setkávání knihovníků se zástupci veřejné správy a samosprávy.

obrázek-Týden knihoven - Staroměstské náměstíPoprvé letos proběhl v rámci Týdne knihoven knihovnický happening. V pondělí 18. října v pravé poledne se na Staroměstském náměstí sešlo kolem 300 knihovníků, mnozí s transparenty nad hlavami s cílem pozitivně prezentovat svou profesi. Několik desítek z nich předvedlo přihlížejícím kolegům i náhodným chodcům živé obrazy z dějin, současnosti i budoucnosti knihy, čtení, knihoven a knihovníků. Stejně jako na transparentech projevil se i v těchto obrazech nejen smysl pro humor, ale i dostatek sebevědomí, které knihovníci a informační pracovníci mají, a vědomí šance, která se jim v nových podmínkách naskýtá a kterou nechtějí promarnit. Zdá se, že po určitém tápání a pochybnostech o smyslu naší profese po nástupu nových technologií, se knihovníci “našli”, znají svou cenu a umějí na sebe pozitivně upozornit.

 

 

-AM-