Rok 2002, č. 3, s. 202

Seminář o soudobé hudbě v Brně

 

V polovině letošního května v Brně proběhl dvoudenní seminář pro hudební knihovníky, věnovaný informacím o soudobé hudbě. Hudební oddělení Knihovny Jiřího Mahena touto pořadatelsky a hostitelsky vzorně připravenou akcí vstoupilo do oblasti širšího vzdělávání knihovníků hudebních knihoven, a to bezesporu imponující formou.

Připravený přednáškový program je proponován do čtyř cyklů a vytvářen byl mj. na základě zdejší vynikající spolupráce hudebního oddělení KJM s profesory a studenty katedry hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Klade si za cíl představit tvorbu skladatelů evropské hudby 20. století v jejích základních stylových podobách, ale i s možností bližšího pohledu na českou hudbu 70. a 90. let či na hudbu vytvářenou pro divadlo. Na řadu by měl přijít také analytický pohled na jazzovou a populární hudbu včetně její mediální podoby.

14. a 15. května 2002 mělo zaplněné auditorium přednáškového sálu v nově rekonstruované budově ve Strattenbachově paláci příležitost zaposlouchat se poprvé do hudebními ukázkami provázeného výkladu o stylových proměnách a základních proudech evropské hudby prvé poloviny 20. století, posléze pak i do problematiky Nové hudby a hudební avantgardy po druhé světové válce. Obou témat se s erudicí sobě vlastní ujal profesor Miloš Štědroň z katedry hudební vědy FF MU, jenž své posluchače zaujal nejen zajímavým obsahem, nýbrž i šarmem svého podání. Hostitelé nabídli účastníkům ještě další zajímavé akce, mezi nimiž se velkému zájmu těšily např. návštěva Ha-divadla, komorní koncert původních skladeb mladého souboru Czaldy waldy či exkurze do studií Českého rozhlasu Brno.

Jana Navrátilová
Městská knihovna v Praze


 

Druhá část úspěšného vzdělávacího semináře Soudobá hudba pořádaného Knihovnou Jiřího Mahena v Brně proběhla 15.-16. října 2002. I toto pokračování s sebou neslo skvěle připravený a pestrý program, jehož páteří byly opět přednášky profesora Miloše Štědroně. Tentokrát se seminář tematicky zaměřil na brněnskou skladatelskou elitu 70.-90. let (především Jana Nováka, Josefa Berga, Aloise Piňose a Miroslava Ištvana) a na mladé autory spjaté se soubory Agon, Camerata Brno a DAMA DAMA. Účastníci tak měli možnost dozvědět se řadu cenných poznatků o hudbě nedávno minulé a doplnit si tak vědomosti nejen z oblasti vážné hudby, ale částečně i hudby populární. Informacemi nabytý výklad okořeněný osobními vzpomínkami profesora Štědroně, hojně doplněný hudebními ukázkami a četnými souvislostmi z nehudebního prostředí, však nepostrádal ani humorné ladění.

Kromě již zmíněných přednášek byla pro účastníky připravena řada dalších akcí. Hned po úvodním milém přivítání ředitelkou KJM Libuší Nivnickou následovala zajímavá beseda s režisérem, dramatikem a hercem v jedné osobě Arnoštem Goldflamem, během které se všem přítomným naskytla příležitost blíže se seznámit s divadelním a hereckým prostředím. Velmi milým zpestřením bylo i úterní večerní neformální setkání v Kleinově paláci spojené s písničkami Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra v podání studentů DiFa JAMU.

Velkému zájmu ze strany účastníků semináře se těšily i dvě závěrečné exkurze. Nejprve naše kroky zamířily do nově postavené a architektonicky zajímavým způsobem řešené Ústřední knihovny FF MU, která se může jako první knihovna ve střední Evropě pyšnit samoobslužným výpůjčním zařízením pro čtenáře. Poté jsme ještě měli možnost zhlédnout hudební oddělení Moravské zemské knihovny.

Dvoudílný vzdělávací seminář se tak stal nejen velmi přínosnou investicí do vzdělání hudebních knihovníků, ale i místem velmi milého setkání s hudbou a především vzácnými lidmi. Náš dík za příjemně strávené dny patří především pořadatelské Knihovně Jiřího Mahena a všem dalším, kteří se na organizaci akce podíleli. Do budoucna si snad můžeme jenom přát, aby se aktivity tohoto druhu rozvíjely i nadále.

Jana Bajerová
Národní knihovna ČR