Rok 2002, č. 3, s. 204

 

Rukopisné fondy muzeí a galerií v České republice / Marie Tošnerová a kol. - Praha : Archiv Akademie věd České republiky, Komise pro soupis a studium rukopisů, 2001. - 320 s. : 59 bar. fotogr.



Jako třetí díl “Průvodce po rukopisných fondech v České republice” a zároveň VII. svazek ediční řady “Studie o rukopisech. Monographia” vyšlo další pokračování soupisu rukopisných fondů, které se tentokrát po průzkumech zámeckých a archivních knihoven, kterému byly věnovány předcházející dva díly, zaměřilo na knihovny muzejní. Na přípravě textu tohoto dílu do tisku se podílel kolektiv význačných odborníků - Pavel Brodský, Marta Hradilová, Stanislav Petr a Marie Tošnerová, s nimiž spolupracovali ještě František Hoffmann, Jiří Kejř, Jiří Pražák, Zdeněk Šolle a Irena Zachová.
Také tento svazek dodržuje pro přehlednost stejné členění obsahové struktury i hesel jako dva předcházející. Po úvodu Ivana Hlaváčka a předmluvě (též anglické a německé) následuje vlastní textové jádro průvodce, rejstříky osobních jmen a zeměpisných názvů, věcný rejstřík, seznamy použitých zkratek a obrazových příloh. Heslo udává počet rukopisů v muzeu, časový údaj, který označuje dobu vzniku nejstaršího rukopisu příslušného muzea, údaje o jazycích rukopisů a dějinách příslušného muzea, informace o obsahu rukopisů a literatuře o nich. V hlavním oddíle jsou rovněž nejvýznamnější rukopisy alespoň částečně anotovány.
Z údajů v tomto přehledu obsažených se můžeme dozvědět, že se v našich muzeích ze středověkých rukopisů nacházejí nejvíce kancionály, z pozdějších (většinou byla dodržena hranice k roku 1850) rukopisy k dějinám medicíny, paměti a také poměrně dosti rukopisů psaných německy a latinsky. Tento pečlivě připravený soubor se tedy může stát prvním východiskem práce badatelů z nejrůznějších oborů.


Václav Bartůšek