obrázek - zpět na obsah čísla

 

Rok 2003, roč. 14, č. 2, s. 137-138

IFLA - krátké zprávy

 

  • Letošní výroční konference IFLA se koná poprvé pod nově přijatým názvem World Library and Information Congress: 69th IFLA General Conference and Council (Světový kongres knihoven a informačních pracovišť: 69. generální konference a zasedání Rady IFLA) ve dnech 1.-9. 8. 2003 v Berlíně. Hlavním tématem je Access Point Library: Media - Information - Culture (Knihovna jako brána: média - informace - kultura). Důraz je kladen zejména na aspekty budoucí orientace a organizace knihoven a jejich služeb veřejnosti, zejména služeb informačních.

  • Příští rok se bude kongres konat 20.-27. 8. v Buenos Aires v Argentině, v roce 2005 jej bude ve dnech 14.-18. 8. hostit norské Oslo, v roce 2006 jihokorejský Soul a v roce 2007 jihoafrický Durban.

  • V květnu 2003 zveřejnil „IFLA Committee on Free Acces to Information and Freedom of Expression“ (FAIFE - Výbor IFLA pro svobodný přístup k informacím a pro svobodu projevu) prohlášení o své nové výzvě Intellectual freedom in Cuba (K intelektuální svobodě na Kubě) adresované kubánské vládě s požadavkem, aby odstranila ve své zemi překážky kladené svobodnému přístupu k informacím (viz http://www.ifla.org/V/press/faife-cuba03pr.htm).

  • Dochází k významným změnám v činnosti klíčových programů IFLA:

- Program UBCIM (Universal Bibliographic Control and International MARC), jehož hostitelem byla Die Deutsche Bibliothek od roku 1990, skončil zde svou činnost k 1. 3. 2003. Novým hostitelem organizačního zabezpečování programu se nyní stává portugalská národní knihovna.

- Klíčový program Universal Availability of Publications (Univerzální dostupnost publikací), zajišťovaný od roku 1970 British Library (Boston Spa), ukončil zde své působení 31. 3. 2003. Zároveň zde skončila i činnost Úřadu pro mezinárodní výpůjční službu (Office for International Lending), jehož agenda přechází na ústředí IFLA v Haagu. Problematikou programu se bude nadále zabývat sekce Poskytování dokumentů a meziknihovní výpůjční služba (Section on Document Delivery and Interlending).

- Řídící výbor IFLA rozhodl, že velmi populární program International Interlending Voucher Schema bude pokračovat a zajišťovat jej bude přímo ústředí IFLA. O praktické realizaci této změny informuje IFLA na svých internetových stránkách: http://www.ifla.org/III/announce/voucher_transf.htm; Voucher Redemption Form viz http://www.ifla.org/VI/2/p1/redempt_form.pdf.

  • V 1. čísle IFLA Journal (s. 99) i na stránkách internetu je zveřejněno poděkování ředitele Národní knihovny ČR Vojtěcha Balíka za pomoc a podporu poskytnutou českým knihovnám a dalším institucím po povodních v roce 2002 a také jeho informace o situaci knihoven ČR po povodních (viz „The Czech Libraries - after the floods“ http://www.ifla.org/III/misc/clementinum.html).
     

  • Na stránce http://www.ifla.org/VII/s8/news/pg01-cz.pdf najdou zájemci český překlad dokumentu „The Public Lib-rary Service. IFLA/UNESCO Guidelines for Development“ (Gill, Philip. Služby veřejných knihoven: směrnice IFLA/UNESCO pro rozvoj).
     

  • Český překlad dokumentu The IFLA Internet Manifesto (Manifest IFLA o přístupu k Internetu) je zveřejněn jednak v Bulletinu SKIP, 2002, č. 2 a časopisu Národní knihovna, 2002, č. 3, jednak na stránkách internetu NK ČR i IFLA: http://www.nkp.cz/o_knihovnach/konsorcia/skip/Bull02-23.htm, http://www.ifla.org/III/misc/internetmanif.html.
     

  • Na adrese http://www.ifla.org/VI/4/news/ipnn28.pdf zájemci najdou v bulletinu International Preservation News (December 2002, No. 28) článek PhDr. Jiřího Polišenského „Floods in the Czech Republic and their Impact on Libraries“.
     

  • Na adrese http://www.ifla.org/VI/3/icnbs/fina-cz.pdf lze najít český překlad materiálu „The final recommendations of the International Conference on National Bibliographic Services“, tj. Závěry a doporučení Mezinárodní konference o národních bibliografických službách, konané v Kodani ve dnech 25.-27. listopadu 1998.
     

  • Stránky odboru knihovnictví NK ČR http://www.nkp.cz/o_knihovnach/IFLA.htm kromě základních informací o organizaci IFLA upozorňují i na některé další české překlady jejích dokumentů, např.:

Směrnice IFLA/UNESCO pro školní knihovny:

http://www.nkp.cz/o_knihovnach/IFLAsmSk.rtf

Glasgowská deklarace o knihovnách, informačních službách a intelektuální svobodě: http://www.nkp.cz/o_knihovnach/IFLAglas.htm

Manifest UNESCO a IFLA o školních knihovnách: http://www.nkp.cz/o_knihovnach/Manifest.sk.htm

  • K 75. výročí založení IFLA, které připadlo na rok 2002, vydala tato organizace brožuru obsahující přehled svého vývoje a svých hlavních aktivit. Dokument je k dispozici v knihovně knihovnické literatury (KKL) odboru knihovnictví NK ČR (Sig. Kpb 7.044/B). Texty k pětasedmdesátiletému trvání IFLA najdou zájemci také na adresách http://www.ifla.org/75ifla/75right.htm a http://www.ifla.org/III/75ifla/75conf.htm.
     

  • IFLA hledá kandidáta na místo svého generálního sekretáře, které k 1. 3. 2004 opustí dosavadní sekretář Ross Shimmon.

Zpracovala Ivana Štekrová
Národní knihovna ČR

obrázek-zpět na obsah