obrázek - zpět na obsah čísla

 

Rok 2003, roč. 14, č. 2, s. 140

Knihovna výukových kurzů MS Office 2000CZ

Úvodem

Na jaře 2003 uspořádala firma GOPAS, která se specializuje na pořádání počítačových kurzů, několik akcí pro knihovníky. Na nich představila svůj nový produkt - CD-ROM s výukovými kurzy z oblasti výpočetní techniky. Vzhledem k omezenému času na předvádění tohoto CD-ROM přivítali někteří účastníci možnost odnést si CD-ROM na odzkoušení v klidu do svých knihoven. Následující řádky přinášejí několik postřehů z práce s tímto produktem.

Základní charakteristika

CD-ROM obsahuje 20 českých kurzů, umožňuje získat základní návyky s MS Windows 2000 a ve třech stupních úrovně (základní, středně pokročilí a pokročilí) se naučit pracovat nejen s programy MS Office 2000 (Word, Excel, PowerPoint, Outlook a Access), ale i s MS Project, MS FrontPage a MS Visio. Vzhledem k tomu, že každý kurz sestává z 11 až 16 lekcí, lze absolvovat bez přítomnosti instruktora celkem 280 lekcí po 20 až 30 minutách.

Požadavky technické

Pro správnou funkci výukových kurzů by měl mít uživatel počítač s procesorem Pentium 90 a více, s pamětí alespoň 24 MB a s rozlišením monitoru 1024x768.

Požadavky programové

Operační systémy Windows 3.11 nebo 95 již nepostačují. Je třeba mít alespoň operační systém MS Windows 98, 2000 či XP. Z dalších programů je vyžadován prohlížeč internetových stránek. Pokud máte jiný než MS Internet Explorer nebo MS Internet Explorer nižší verze než 6.0, budete ochuzeni o možnost využít LRN verzi a budete moci pracovat pouze s HTML verzí. Při instalaci na počítač si můžete nainstalovat doplněk (plug-in) zvaný Shockwave Player.

Instalace

Po zasunutí CD-ROM do mechaniky se na monitoru objeví nabídka umožňující pracovat s CD-ROM bez instalace na disk počítače v HTML nebo v LRN verzi. Třetí možností je instalace výukových kurzů na disk počítače. Jednotlivé kurzy mají velikost 25 až 35 MB. Pokud ponecháte nastavení pro kopírování všech kurzů, musíte počítat s tím, že instalace v HTML i LRN verzi zabere kolem 611 MB volného místa na počítači. Po instalaci LRN verze na počítač (nebo při spuštění LRN verze z CD-ROM) si dále můžete nastavit barevný styl celého prostředí a výukového panelu, nastavit parametry průběhu výuky, jako je zvuk, procvičování a ukládání historie apod.

Ovládání

Práci s výukovými kurzy doporučuji zahájit vstupními testy. Jimi zjistíte, jak dobré máte znalosti z látky, která se v kurzech probírá. Pokud máte dostatečné znalosti, budou příslušné lekce po vyhodnocení testů označeny modrým symbolem zatržení. Tyto lekce můžete při studiu z CD-ROM vynechat. V ostatních lekcích si přečtete nebo vyslechnete výklad, který je namluven profesionálním moderátorem. Během výkladu jste vyzýváni k vepsání patřičných slov či ke kliknutí myší na určitá místa. K tomu napomáhá červená šipka označující tato místa. Následují cvičení, v nichž samostatně plníte zadané úkoly na svém počítači a splnění si značíte stisknutím tlačítka. Na závěr každé lekce jsou nabídnuty kontrolní otázky. Ty pomohou zopakovat látku i určit stupeň zvládnutí lekcí.

Úplnost dat

Nelze předpokládat, že kurzy vás naučí všechny detaily jednotlivých programů. K tomu by bylo zapotřebí mnohem více lekcí. Nejstručnější je přitom kurz pro MS Windows, jenž je jen úvodní a má jen 14 lekcí. Všechny kurzy jsem dosud neprostudoval do všech podrobností, ale např. kurz pro MS Word 2000, jenž je členěn do tří úrovňových stupňů, nevysvětlí výběr slovníku a detailní kontrolu pravopisu. Pro běžné potřeby knihovníka jsou však kurzy dostatečně podrobné. Navíc nepředpokládám, že průměrný knihovník využije sadu nástrojů k řízení projektů MS Project 2000 či grafickou aplikaci MS Visio 2000.

Přesnost a spolehlivost

Je zřejmé, že přípravě kurzů byla věnována velká pečlivost. Jsou voleny srozumitelné slovní obraty a je dbáno na názornost pomocí barevných šipek, podbarvení textu apod. Našel jsem minimum překlepů (např. kreskících u popisu MS Visio a „by jste“ v úvodním testu MS Windows 2000). Nespokojen jsem byl pouze s vyhledávačem klíčových slov v lekcích. Ten má sloužit k nalezení probíraných témat, avšak při zadání výrazů „výběr dokumentů“ či „náhledové okno“, s nimiž se pracuje v lekci nazvané Pohyb po textu dokumentu v úvodním kurzu pro MS Word 2000, jsem neuspěl.

Dokumentace

K dispozici je dvanáctistránková brožura vkládaná do desek, které chrání kompaktní disk před poškrábáním. Text brožury je dostatečně podrobný, avšak obrázky (především u kapitoly nazvané Výukové prostředí Microsoft LRN Viewer) mohly být větší. Detaily obrázků sloužících k lepšímu pochopení tak zaniknou.

Cena

Knihovna zaplatí 1260 Kč za 1 licenci při nákupu do 10 licencí. Pokud však produkt objedná i pro další knihovny a dostane se s počtem licencí nad 10, cena klesne až na 630 Kč za 1 licenci (v rámci ní může nainstalovat CD-ROM na dva počítače, ale v daném okamžiku by se mělo pracovat jen na jednom z nich). To je velmi příznivá částka.

Celkové zhodnocení

Z kvalitou výukových kurzů jsem byl velmi spokojen. Některé úkony v MS Word, MS Excel či MS PowerPoint neprovádím tak často, abych si je udržel v paměti. Dosud jsem musel listovat v příručkách či obtěžovat „znalejší“. Díky tomuto produktu si v budoucnu vyslechnu vždy jen určitou lekci a budu mít po starostech. Jen by bylo potřeba, aby se zlepšila kvalita vyhledávače klíčových slov pro nalezení hledané lekce. Ti, kteří jsou však naprostí začátečníci, by měli dát přednost instruktorovi a absolvovat aspoň několik úvodních lekcí, aby získali základní návyky. Poté již i jim práce s touto Knihovnou výukových kurzů přinese pocit uspokojení.

Aleš Brožek

obrázek-zpět na obsah