obrázek - zpět na obsah čísla

 

Rok 2003, roč. 14, č. 2, s. 141

Knižničná a informačná veda.
Zborník Filozofickej fakulty Univerzity Komenského. Ročník XIX.

Bratislava : Univerzita Komenského, 2002. 215 s. - ISBN 80-223-1728-4

Katedra knižničnej a informačnej vedy FF UK v Bratislave oslavila v minulém roce 50. výročí svého založení. Při této příležitosti vznikl sborník s mezinárodní účastí. Do sborníku přispělo celkem 11 autorů ze 4 zemí (Slovenská republika, Česka republika, Velká Británie, Spojené státy americké). Editorem sborníku je PhDr. Anna Čabrunová.

Slovenským kolegům se podařil vytvořit zajímavý sborník, jehož témata jdou spektrem oblastí informační vědy. Jiří Cejpek (ČR) hodnotí vývoj znalostní společnosti z hlediska vytváření podmínek pro vyrovnání se s globálními problémy současného světa. Robert J. Skovira (USA) se vícehlediskově pokouší zachytit přeměny informací v globálním informačním prostředí a následné změny v sociálním a kulturním prostředí. Daniel Olejár a Martin Stanek (SR) se zaobírají zabezpečením jak technické, tak informační bezpečnosti. Thomas D. Wilson (UK) vymezuje informaci v informační vědě na základě filozofické koncepce „integrujících úrovní“. Anna Čabrunová (SR) na pozadí historické sebereflexe informační vědy analyzuje proces formování teoretického vědomí v oboru. Jela Steinerová se zabývá sociální a kognitivní základnou informačních procesů. Interdisciplinární vazby informační vědy na terminologii rozebírá Zora Jurčáková. Leo Vodáček (ČR) představuje koncepci informačního managementu v pojetí Katedry systémové analýzy pražské VŠE. Antonín Rosický ze stejného pracoviště představuje koncepci informace a znalosti v informačním a znalostním managementu. Přistupuje z pozic moderní kybernetiky a systémové teorie. Štefan Kimlička (SR) popisuje vliv internetu a digitálních dokumentů na digitální a virtuální knihovnu. Jaroslav Šušol (SR) se pak věnuje terminologickým a typologickým vymezením elektronické komunikace.

Celý sborník ukazuje rozmanitostí svých témat na nelehkou uchopitelnost informační vědy, která je v současnosti diskutovanou dynamicky se vyvíjející multidisciplinární vědou. Slovenským kolegům se podařilo oslavit 50. výročí katedry důstojným a užitečným způsobem, neboť vydání sborníku přispěje k rozšíření obzorů studentů, pedagogů a informačních profesionálů nejen na Slovensku, ale tradičně i v Čechách a na Moravě, neboť jsou udržovány těsné přátelské a profesionální kontakty a čeští a slovenští odborníci se neustále navštěvují a vyměňují si poznatky různými cestami.

Richard Papík

obrázek-zpět na obsah