Rok 2000, č. 5–6, s. 247–248

Výukové centrum ČR v Budapešti

OSI Training Center Initiative pozvala na jednání do Budapešti manažery všech pracujících nebo připravovaných výukových center, které hodlá sponzorovat. Ve dnech 12.-14. 10. 2000 se sešlo celkem 30 zástupců ze 17 zemí bývalého sovětského bloku v Maďarské národní knihovně k jednání o činnosti, plánech i problémech jednotlivých výukových center. Komunikačním i jednacím jazykem byla angličtina a ruština. Výukové centrum ČR (VYC) zastupovala Pavla Kánská z Masarykovy univerzity v Brně a Dana Lošťáková z Univerzity Palackého v Olomouci.

Ještě před slavnostním zahájením si každá zúčastněná země připravila poster session, kde v písemné a grafické formě představila práci svého výukového centra, organizační strukturu, metodické materiály, formuláře a jiné dokumenty svých kurzů, spolu s dalšími aktivitami, jako jsou semináře, workshopy apod.

U stánku České republiky bylo hodně zájemců a otázek, obě publikace VYC - sborník pracovních materiálů ze semináře CASLIN´2000 a Anglicko-český knihovnický slovník - byly brzy rozebrány. Také příští den při prezentaci měly velký ohlas webovské stránky s fotodokumentací semináře CASLIN Vzdělávání knihovníků. Podobné mezinárodní akce ostatní centra právě připravují nebo teprve plánují.

Zajímavé bylo také složení delegací jednotlivých států. Většina zúčastněných jsou vedoucími vzdělávání z národních knihoven, ústředních technických knihoven, předsedové profesních sdružení nebo přímo pedagogové z kateder knihovnictví, kteří jsou také autory projektů výukových center pro OSI. Jako vedoucí univerzitních knihoven jsme byly spíše výjimkou, kterou především americká strana velmi kladně hodnotila. Sympatie vzbudila nejen naše iniciativa “zdola” - mimo hlavní město i hlavní vzdělávací instituce, ale i ochota všech dalších vzdělávacích institucí domluvit se na spolupráci, koordinaci a další existenci jednoho výukového centra. Některé státy ze svých projektů dvou center nechtěly ustoupit a velmi těžko se smiřovaly se skutečností, že OSI bude podporovat jen země, kde bude jedno koordinační výukové centrum integrující vzdělávací aktivity napříč všemi typy knihoven.

Po prezentacích pokračoval program jednání diskusními skupinami 2-3 států k určitému tématu nebo problému dalšího vzdělávání knihovníků. Závěry, ke kterým dospěly jednotlivé skupiny, byly potom prezentovány všem ke všeobecné diskusi.

Překvapením pro nás byla individuální jednání představitelů OSI Training Center Initiative se zástupci výukových center každé země o dalších plánech a problémech, které chce OSI pomoci postupně řešit.

Byly splněny hlavní cíle setkání - osobně se seznámit se svými kolegy a s výsledky jejich vzdělávacích aktivit, sdílet dobré myšlenky a postupy a předávat si i špatné zkušenosti. Jasně formulované priority byly u všech účastníků shodné: podpora distančních forem vzdělávání, hledání a získávání dalších prostředků na vzdělávání, odstraňování institucionálních bariér uvnitř států a především postupné snižování jazykové bariéry mezi státy s cílem sdílení špičkových lektorů, kurzů i metodických materiálů.

Je velmi příjemné patřit k zemím s vysokým procentem profesionálních knihovníků a navíc odborníků, kteří jsou schopni se mezi sebou domluvit.

Hlavní cíle TC Initiative podporované OSI v roce 2001

- integrace mimoškolních vzdělávacích aktivit knihovníků včetně koordinace celoživotního vzdělávání knihovníků všech typů knihoven a volný přístup k informacím prostřednictvím webovských stránek

- podpora výuky anglického jazyka vedoucí k postup-nému řešení jazykové bariéry bránící užší spolupráci se zahraničními kolegy i většímu sdílení zdrojů dalšího vzdělávání

- příprava distančních forem vzdělávání především online kurzů na webu

- organizace seminářů, workshopů a setkání zájemců o vzdělávání knihovníků

Fotodokumentace jednání z Budapešti je přístupná na webovských stránkách centra: http://www.molin.upol.cz.

Rozšířený organizační výbor VYC ČR na 14 regionálních center

 

1. Praha

Zdena Kloučková, Státní technická knihovna Praha

Z.Klouckova@stk.cz, tel: +420-2-21663478

 

2. Brno

Jana Nejezchlebová, Moravská zemská knihovna Brno

jananej@mzk.cz,  tel: + 420-5-42162163

 

3. Ostrava

Milena Slaninová, Státní vědecká knihovna Ostrava

slaninova@svkos.cz, tel: + 420-69-6118812

4. Olomouc

Lída Slezáková, Univerzita Palackého Olomouc

slezak@risc.upol.cz,  tel: + 420-68-5631722

 

5. Plzeň

Miloslava Faitová, Západočeská univerzita Plzeň

faitova@uk.zcu.cz, tel: +420-19-7421420,

 

6. Hradec Králové

Alena Součková, Státní vědecká knihovna

Hradec Králové

souckova@svkhk.cz, tel: +420-49-5514525

 

7. České Budějovice

Zuzana Hájková, Státní vědecká knihovna,

České Budějovice

hajkova@cbvk.cz, tel: +420-38-57561

 

8. Liberec

Petr Chvojka, Státní vědecká knihovna Liberec

chvojka@svkli.cz, tel +420-48-2710212

 

9. Ústí nad Labem

Aleš Brožek, Státní vědecká knihovna

Ústí nad Labem

brozeka@svkul.cz,  tel: +420-47-5200045

 

10. Karlovy Vary

Eva Žáková, Muzea a knihovny okresu Karlovy Vary

eva.zakova.ok@kvary.cz, tel.+420-17-3228348

 

11. Havlíčkův Brod

Ivana Štrossová, Okresní knihovna Havlíčkův Brod

strossova@okhb.cz,  tel: +420-451-23353

 

12. Zlín

Eva Peprníčková, Knihovna Františka Bartoše, Zlín

friedlova@kfbz.cz,  tel: +420-67-7210018

 

13. Pardubice

Petr Kárník, Okresní knihovna, Pardubice

d.boskova@knihovna-pardubice.cz, tel.: 040/6531 241

 

14. Kladno

Jan Helcelet, Státní vědecká knihovna, Kladno

helcelet@svkkl.cz, tel: +420-312-213136

 

Pavla Kánská

Knihovna Masarykovy univerzity v Brně