Rok 2000, č. 5–6, s. 258

Publishers´ International ISBN Directory, 27th ed. 2000/2001

V srpnu 2000 vyšel nový mezinárodní adresář nakladatelů (Publishers´ International ISBN Directory - PIID), který společně vydávají Mezinárodní agentura ISBN v Berlíně, mnichovské nakladatelství K.G. Saur a R.R. Bowker v New Providence.

Toto 27. vydání obsahuje téměř půl milionu nakladatelů (499 021) z 210 zemí (i z těch, které dosud nejsou členy systému ISBN). Obsahuje o 8,4 % záznamů více, než bylo v předchozím vydání.

Adresář vychází ve třech svazcích téměř o 4000 stranách: zeměpisný oddíl je rozdělen do dvou svazků a obsahuje úplné adresy 468 768 aktivních nakladatelů. Tato část je uspořádána abecedně podle zemí (od Afganistánu po Zimbabwe) a uvnitř zemí podle názvů nakladatelů. Druhá část, uspořádaná podle identifikátorů ISBN, je pojata pouze jako rejstřík a neuvádí již úplné adresy. Obsahuje 525 698 záznamů nakladatelů (vyšší počet identifikátorů je možný díky tomu, že jeden nakladatel může mít více identifikátorů ISBN: po vyčerpání přidělených čísel spojených s určitým identifikátorem dostane další). Z nich 30 253 ukončilo činnost - i ti jsou zde uvedeni. Bohužel, stejně jako minulý rok, již nevychází abecední rejstřík podle názvů nakladatelů bez ohledu na zemi působení. Ale vzhledem k tomu, že souběžně s tištěným adresářem vychází i CD-ROM obsahující stejná data, je možné tento handicap snadno překonat.

Stálý nárůst počtu nakladatelů je možný v PIID zachytit především díky průběžné spolupráci 134 skupinových/národních agentur ISBN, které dnes ve světě působí. Některé agentury sdružují více zemí (na jazykovém nebo zeměpisném principu), takže celkový počet zemí účastnících se systému ISBN již dosáhl 159. Nově v uplynulém období přibyly Ázerbajdžán (identifikátor 9952), Bhútán (99936), Dominikánská republika (99934), Haiti (99935), Libanon (9953), Macao (99937), Malta (99932) a Nepál (99933).

Agentury ISBN posílají do Mezinárodní agentury ISBN v Berlíně několikrát ročně aktualizace svých databází a dávají k dispozici také své národní adresáře “svým” nakladatelům. Takto je možno udržovat PIID co nejaktuálnější. Některé z těchto agentur také poskytují údaje o nakladatelích v zemích, které ještě nejsou v systému ISBN. Údaje získávají z tištěných adresářů nebo databází, od sdružení vydavatelů apod.

Finanční potíže spojené s vydáváním PIID způsobují, že již nelze realizovat jeho půlroční aktualizaci (publikování střídavě tištěného PIID a jeho verze na CD-ROM), protože zájem o CD-ROM byl překvapivě nízký. Podle průzkumu trhu provedeného nakladatelstvím K.G. Saur dalo přednost tištěnému PIID 80 % zájemců.

Jako obvykle obsahuje adresář úvod do systému ISBN (v podstatě zkrácenou mezinárodní příručku uživatele systému ISBN), pokyny, jak hledat v adresáři, přehled skupinových identifikátorů ISBN (od 0/1 pro anglosaskou oblast po 99937 náležející Macau), adresář skupinových/národních agentur ISBN, seznam použitých kódů zemí s rozpisem jejich zkratek a seznam zemí obsažených v zeměpisném oddíle adresáře. Texty příloh jsou uváděny souběžně anglicky a německy.

Je obdivuhodné, jak rychle se vydavatelé PIID vyrovnali s havárií databáze, která je postihla v roce 1999 na podzim. Tam, kde to bylo možné, jim agentury ISBN poskytly své úplné databáze, aby rekonstrukce celosvětové databáze byla co nejúplnější.

Toto nejnovější vydání PIID je k dispozici v Národní agentuře ISBN v ČR. Starší ročníky jsou předávány do fondu Národní knihovny ČR.

Antonín Jeřábek