Rok 1999, č. 1, s. 22

Konference Elektronické publikování

Česká informační společnost uspořádala dne 8. 12. 1998 odbornou konferenci na téma „Elektronické publikování“. Dopolední část zahájil ředitel STK ing. Martin Svoboda. Ve svém přehledném příspěvku se zamýšlel nad zásadní otázkou - zda se v současném širokém rozmachu publikování na síti jedná o informační nebo publikační explozi. Mezi největší problémy, které souvisejí s elektronickým publikováním, patří ochrana autorských práv, informační a kulturní hodnota obsahu dokumentu, jeho uchovávání, identifikace a vyhledávání. Naznačeným východiskem pro to, aby v zájmu vydavatelů, informačních pracovníků a uživatelů mohl být elektronický dokument vyhledán a identifikován, je vytvoření standardů a jejich dodržování. První kroky již byly učiněny - tzv. Dublin Core (15 identifikačních údajů) nebo URL adresa.

Další přednášející, Mgr. Petra Jedličková, šéfredaktorka elektronického časopisu Ikaros, se zaměřila na výhody a nevýhody elektronického publikování. Patří mezi ně: hypertextualita, multimedialita, hypermedialita, interaktivita, absence časoprostorových bariér, vyhledávání, archivace a finanční úspory. Dále se zmínila o „nejistotách“ jak na straně vydavatele, tak i příjemce a o problematice bibliografického zpracování elektronických dokumentů. Elektronickými časopisy se podrobněji zabýval navazující příspěvek editora Ikara F. Vojtáška.

Fulltextovým aspektům elektronického publikování se věnoval PhDr. J. Žbirka z vydavatelství Economia. Hovořil o svých zkušenostech při vytváření archivu elektronických dokumentů, o problematice vyhledávání z plných textů a o zpracování analýz nutných pro novinářskou práci.

Dopolední blok přednášek uzavřel ing. V. Stavný, ředitel firmy Anopress. Seznámil účastníky s mediální databází AMID a s možnostmi vyhledávání v ní včetně praktických ukázek.

 

Odpolední část zahájil Mgr. Tomáš Kubíček, zástupce firmy LANGE @nd SPRINGER a představil systém L@SER obsahující pouze vědecké časopisy, jejichž plné texty jsou k dispozici v elektronické podobě. Původně báze obsahovala jen tituly nakladatelství Springer, nyní jsou postupně přidávány časopisy dalších nakladatelství.

Ředitelka Ústřední knihovny VŠB-TU Ostrava Mgr. Daniela Tkačíková se ve svém vystoupení zabývala mnoha nešvary, které se objevují na webovských stránkách knihoven. Na příkladu Národní knihovny ČR dokumentovala nejrůznější chyby, jichž se tvůrci stránek dopouštějí. Elektronické služby knihoven v prostředí WWW považuje za komplexní službu poskytující uživateli informace o knihovně, jejích fondech a službách, ale také přístup do ní. Zdůraznila nezbytnost neopomíjet uživatele tvůrci webovských stránek.

Závěrečný příspěvek RNDr. Františka Horky, WWW administrátora Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, se týkal analýzy hlasování, která bude nadále aktuálně přístupná na Internetu.

Téma konference a uvedené problémy a trendy jsou velmi aktuální a s ohledem na rychlý vývoj v nových informačních technologiích začínají odbornou knihovnickou veřejnost čím dál více zajímat.

PhDr. D. Mladičová, PhDr. H. Nová

Národní knihovna ČR

Pozn. redakce: Některé z příspěvků budou zveřejněny v nejbližší době v elektronickém periodiku Ikaros (http:// ikaros.ff.cuni.cz).