Rok 1999, č. 1, s. 37

Nové vydání světového adresáře nakladatelů

Již čtvrt století vychází největší světový adresář nakladatelů - Publishers International ISBN Directory (PIID) vydávaný nyní společně nakladatelstvím K. G. Saur v Mnichově, Mezinárodní agenturou ISBN v Berlíně a R. R. Bowkerem v New Providence. Toto poslední, 25. vydání (1998/99) uvádí celkem 424 247 nakladatelů z 210 zemí, což je o 8,3 % více než v předchozím tištěném vydání. PIID má téměř 4500 stran textu a je rozdělen do tří částí. Úplné údaje (adresy, telefony, faxy, e-maily, příp. standardní čísla adresy - SAN) uvádí pouze první část, uspořádaná abecedně podle zemí (uvnitř zemí abecedně podle názvů nakladatelů). Další dva svazky jsou „pouze“ rejstříky („pouze“ uvádím do uvozovek proto, že mají každý přes 1000 stran textu). Číselný rejstřík je uspořádán podle identifikátorů ISBN, abecední rejstřík podle názvů nakladatelů, bez ohledu na zemi působení. V PIID jsou i nakladatelé, kteří již ukončili svoji činnost - je jich 31 516. Od loňského roku je PIID aktualizován de facto dvakrát ročně - v ročních intervalech se totiž střídá tištěná verze a verze na CD-ROM. Tak častá aktualizace je nutná, protože ročně se mění 60 % dat obsažených v PIID. Spolehlivost údajů je vysoká a to díky pravidelně dodávaným dílčím aktualizacím 119 skupinových a národních agentur ISBN, které dnes již působí ve 148 zemích světa. V PIID jsou i adresy nakladatelů ze zemí, které dosud nejsou členy systému ISBN. Věrohodnost jejich adres není ale tak vysoká. Vydavatelé PIID je získávají z dílčích adresářů či od profesních sdružení (např. svazů nakladatelů) i z jiných zdrojů. Od loňského vydání PIID vstoupily do systému ISBN Albánie, Arménie, Bolívie, Gruzie, Honduras, Jordánsko, Kuvajt, Mongolsko a Paraguay. Znamená to, že členy systému ISBN je 70 % všech zemí světa a 95 % zemí s vlastní knižní produkcí.

Jako vždy je PIID vybaven téměř 50 stranami úvodního textu, přinášejícího úvod do systému ISBN, vysvětlení, jak hledat v adresáři, soupis skupinových či národních agentur uspořádaný podle jejich identifikátorů ISBN, adresy agentur a seznam zemí a jejich kódů obsažených v adresáři.

Národní agentura ISBN v ČR dostává jeden exemplář PIID zdarma od Mezinárodní agentury ISBN - výměnou za třikrát ročně poskytované aktualizace dat o českých nakladatelích. Nejnovější adresář je k nahlédnutí zde, starší výtisky jsou vždy předávány do fondu Národní knihovny ČR.

aj