Rok 1999, č. 1, s. 37

CD-ROM Státní technické knihovny

Úvodem

Ti, kteří navštívili v květnu loňského roku stánek Státní technické knihovny na pražském knižním veletrhu Svět knihy ’98, si mohli koupit zbrusu nový CD-ROM. U příležitosti 280. výročí založení knihovny jej vydala tato pražská instituce a stala se tak po Národní knihovně ČR a Státní vědecké knihovně v Ústí nad Labem třetí českou knihovnou, která využila tohoto moderního nosiče k distribuci dat.

Základní charakteristika

Na stříbrném kotoučku uživatel najde čtyři adresáře. KATALOG obsahuje téměř 130 tisíc katalogizačních záznamů, přístupných pomocí tří rejstříků (autorského, názvového a předmětového) a Polytematického strukturovaného hesláře. Adresář ACROREAD obsahuje podpůrné programy pro prohlížení katalogizačních záznamů. Další adresář nazvaný WWW obsahuje statické stránky webovského serveru STK. Data posledního adresáře označeného VIDEO zabírají na disku největší objem. Je to pochopitelné, protože ve formátu mpg je 34minutový film o historii, současnosti a krátce i budoucnosti této specializované knihovny.

Požadavky technické

Nechcete-li si nechat ujít přehrávání mpg souborů, vkládejte tento CD-ROM do šachty počítače, který má procesor Pentium 100 či více. Toto naštěstí již splňuje nový počítač v mé kanceláři, jenž byl před vánocemi navíc doplněn přehrávačem CD-ROM.

Požadavky programové

Autoři CD-ROM mlčky předpokládají, že uživatelé budou mít na svém počítači nainstalován jak prohlížeč souborů ve formátu htm (v tomto formátu jsou soubory v adresáři WWW), tak i přehrávač souborů ve formátu mpg. Zatímco bez Netscape Navigatoru bych si dnes již nedokázal představit svůj denní program, a proto mi na počítači nechybí, program pro video jsem si musel nechat dodatečně nainstalovat. Barevný ozvučený film o Státní technické knihovně jsem si mohl prohlédnout až pomocí programu XingMPEG.player. Protože katalogizační záznamy jsou ve formátu PDF (podobně jako naposledy testovaná Ottova encyklopedie), nezaskočila mne potřeba mít nainstalovaný Adobe Acrobat Reader. Nemáte-li jej, nemusíte zoufat, v adresáři ACROREAD je totiž instalační program Acrobat Reader 3.01 včetně Search plug-in pro fulltextový index.

Instalace

Práce s tímto CD-ROM nevyžaduje žádnou zvláštní instalaci, máte-li správně nainstalovány všechny programy zmíněné v předchozím odstavci. Ověříte to snadno, pokud na stříbrném kotoučku nepřehlédnete upozornění, že informace o způsobu práce je uvedena v souboru README. Tento soubor je ve formátu htm a poučíte se zde především, jak pracovat s Acrobate Searchem.

Ovládání

Podle sebe soudím, že většina uživatelů tohoto produktu bude mít dostatek zkušeností spíše s prohlížečem webovských stránek než s programem Acrobat Reader. Doporučuji proto prostudovat manuál k Search plug-inu a využívat Adobate Acrobat Search (hledání se spouští ikonkou malého dalekohledu na pozadí dvou překrývajících se listů dokumentu) místo Acrobat Find (pro hledání slouží ikonka velkého dalekohledu). Nemusíte se tak omezovat jen na hledání katalogizačních záznamů podle rejstříků, ale využijete i fulltextový index. Ten vám umožní najít záznamy podle jakéhokoliv slova, tedy např. i podle ISBN knihy. Nevýhodou je, že současná verze nepodporuje diakritiku. Dlouhé samohlásky jsou sice uloženy do indexu, ale nelze je najít! V tomto případě je potřeba na jejich místě použít otazník. Pokud není v požadovaném slově příliš mnoho dlouhých samohlásek, hledání proběhne dostatečně rychle. Je to v kontrastu s používáním Acrobate Find, který mne znervózňoval svou pomalostí. (Testování jsem dokončoval doma na počítači, který má do Pentia hodně daleko a doba hledání se pohybovala v minutách.) Pokud budete připojeni současně na Internet, využijte skutečnost, že každý katalogizační záznam má odkaz na www stránku s přehledem exemplářů. Dozvíte se tak okamžitě, zda je žádaný titul půjčen nebo nikoliv.

Přesnost a spolehlivost dat

Toto kritérium je podmíněno možnostmi programů Acrobat Find a Acrobat Search. Kromě omezení uvedeného v předchozím odstavci je třeba brát v úvahu, že v rejstřících písmena s diakritikou následují až za písmeny bez diakritiky, že velká písmena předcházejí malá aj. Nedoporučuji při vyhledávání ve fulltextovém indexu použít otazník na začátku slova. Chtěl jsem najít záznamy o publikacích vydaných v Ústí nad Labem a Acrobat způsobil obecné porušení ochrany GPF.

Úplnost dat

Hypertextová verze katalogu zatím obsahuje pouze záznamy knih od roku 1978. Uvědomíme-li si, že knihovna uchovává více než 1 600 000 svazků, vidíme, že je majitel CD-ROM zatím informován o necelé desetině fondu.

Dokumentace

Necháme-li vytisknout soubor Readme.htm na papír, z tiskárny nám “vylezou” sice dva listy formátu A4, druhý list však obsahuje jen informaci, že STK děkuje firmám, které podpořily vydání tohoto produktu. Vlastnímu CD-ROM je tak věnováno jen 37 řádků, což není mnoho.

Cena

CD-ROM lze objednat na fakturu za 399 Kč a poštovné. Tuto “baťovskou” cenu lze v některých případech snížit. Pokud má o CD-ROM zájem uživatel STK, který má platný průkaz a stálý příjem, zaplatí o 200 Kč méně. Nejlevněji jej zakoupí student s platným průkazem. Tomu pro získání tohoto CD-ROM stačí dokonce jen 50 korun.

Celkové zhodnocení

Čtenář této recenze možná nabyl dojmu, že jsem produktem Státní technické knihovny nebyl příliš nadšen. Opak je však pravdou. Film o knihovně je velice zdařilý, záběry vnitřku i vnějšku budovy doprovází příjemný hlas R. Honzoviče, záběry na hezké studentky musí potěšit každého muže. Škoda jen, že informace o budoucnosti knihovny podaná ředitelem této instituce necitelným zásahem střihače není ukončena. I majitel CD-ROM, který si nehodlá půjčit nějakou knihu, si může procvičit hledání pomocí Acrobat Search, což není nikdy na škodu. Tento CD-ROM totiž ukazuje, kterým směrem se bude knihovnictví dále ubírat. Virtuální knihovna je toho příkladem a s principem INVIK se může každý seznámit díky tomuto CD-ROM v klidu i bez připojení na Internet, má-li na počítači Netscape Navigator nebo MS Internet Explorer.

ing. Aleš Brožek