Rok 1999, č. 6, s. 284

Evropské autorské právo

Úvod

Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky (SKIP) se zúčastnil v roce 1998 a 1999 řešení evropského projektu CECUP (Central and Eastern European Copyright Platform). Projekt koordinovala EBLIDA (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations) a podporovala Evropská komise (European Commission's Telematics for Libraries Programme). Vedle České republiky se jeho řešení účastnily Slovensko, Polsko, Mad'arsko, Slovinsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Bulharsko a Rumunsko, Cílem bylo poukázat na problémy, s nimiž se potýkají knihovny v souvislosti s rozvojem informačních služeb a elektronickým copyrightem, a také upozornit veřejnost v těchto zemích na nebezpečí, které by mohlo vzniknout, bude-li nová autorsko-právní legislativa řešena bez ohledu na potřeby rozvoje elektronických informačních služeb, které pro své čtenáře a uživatele knihovny zajišt'ují.

V záležitostech autorských práv je v současné době nejdiskutovanější oblastí pirátství. Je pravdou, že se jedná o vážný problém, který ohrožuje duševní práci v celosvětovém měřítku. Avšak autorské právo má i jiné aspekty, které nemají s pirátstvím nic společného. Vedle autorů a dalších držitelů práv mají svá zákonná práva i uživatelé materiálů chráněných autorským právem. V souladu s mezinárodními smlouvami a většinou zákonů o autorských právech je užití tištěných materiálů chráněných autorským právem pro citace, vzdělávací a výzkumné účely a pro osobní potřebu legální. Na rozdíl od pirátství je toto užití příležitostné a má neziskový účel.

Bez těchto výjimek z výhradních autorských práv týkajících se využití autorských děl by bylo znemožněno vzdělávání, výzkum, práce médií a další formy duševní práce. Právo v omezené míře rozmnožovat materiály pro neziskové účely je v souladu se zájmy občanů a slouží k jejich vzdělávání, k rozšiřování jejich znalostí a vědomostí. Právo na přístup k informacím a vzdělání je velice úzce svázáno s právem na svobodu vyjadřování.

Pravidla hry v oblasti autorských práv se v současnosti přizpůsobuji novým potřebám elektronického prostředí, například ve vztahu k internetu. Je třeba dosáhnout nového konsensu mezi držiteli autorských práv a právy uživatelů. V Evropské unii je právě nyní v rámci nejrůznějších institucí diskutován návrh direktivy o autorských právech a právech příbuzných.

V tomto procesu mají držitelé autorských práv silnou pozici - představují velká nakladatelství, hudební průmysl nebo filmové producenty. Na straně uživatelů jsou nejaktivnějším partnerem knihovny. Ty jsou podporovány hnutím spotřebitelů, handicapovanými osobami, učiteli a často také výrobci spotřební elektroniky.

Projekt CECUP měl za cíl pozvednout mezi knihovníky povědomí o autorských právech a podpořit diskusi mezi držiteli autorských práv a uživateli těchto práv ve zmíněných desíti zemích.

Jedním ze stěžejních úkolů každého účastníka projektu bylo uspořádání pracovního setkání knihovníků a informačních pracovníků - tedy Workshopu CECUP, na němž měly být prezentovány a diskutovány jak mezinárodní, tak národní aspekty autorského práva a práva uživatelů autorských děl.

V České republice se tento workshop uskutečnil dne 21. května 1999 v nové aule Vysoké školy ekonomické v Praze jako hlavní doprovodná akce 5. ročníku konference o profesionálních informačních zdrojích INFORUM '99. Vedla jej a materiály dodala manažerka projektu paní Tuula Haavisto z Finska. Vzhledem k tomu, že jsme měli anglické texty k dispozici předem, bylo možno pořídit pro jednání jejich překlady do češtiny (autorem překladů je Bohdan Farnik). Šlo v první řadě o studii ředitelky EBLIDA Barbary Schleihagen “Novinky ve vývoji autorského práva a jeho důsledky pro knihovny", dále o “Stanovisko ECUP k právům uživatelů v oblasti elektronických publikací" a tabulky zobrazující stanoviska ke zvyklostem v licencování elektronických zdrojů a k digitalizaci a užití digitalizovaných “nesoučasných" materiálů. Doplnili jsme je ještě překladem deklarace LIBER (Ligue des Bibliotheques Européennes de Recherche) ze srpna 1998, také zaměřené na problematiku copyrightu.

Počet účastníků workshopu CECUP, kteří dostali všechny výše zmíněné i některé další materiály, byl omezen. Proto jsme přivítali iniciativu redakce knihovnické revue “Národní knihovna" a využili nabídnutou možnost zveřejnit tyto materiály na stránkách časopisu. Domníváme se, že jejich obsah je pro nás užitečný a velice aktuální.

Jarmila Burgetová místopředsedkyně SKIP

Pozn. red.: Výtah z přednášky paní Tuuly Haavisto byl publikován v časopise Čtenář, 1999, č 11, s. 322-325.