Rok 2003, roč. 14, č. 3, s. 201

Jednání k problematice půjčování zvukových dokumentů pokračují

 

V letošním roce se zvukové nosiče dostaly do centra pozornosti knihoven především díky diskusím kolem připravované nové smlouvy o jejich absenčním půjčování. Problematika zvukových dokumentů se objevila také na letošní 11. konferenci Knihovny současnosti v Seči, která proběhla ve dnech 16.-18. září, a to hned dvakrát. Poprvé v závěru prvního dne, kdy se uskutečnila panelová diskuse na téma Zvukové dokumenty v knihovnách, během níž byl v krátkosti podán přehled současného stavu a hlavně nastíněny možné směry vývoje v uzavření Smlouvy o absenčním půjčování. Druhý den konference byl v odborné sekci Zvukové dokumenty připraven blok prezentací hudebních knihoven, v jehož závěru byl podán právnický pohled na novelizaci autorského zákona v souvislosti s problematikou absenčního půjčování zvukových dokumentů.

Významným posunem při vyjednávání se podle sdělení dr. V. Richtera stalo jednání s kolektivními správci autorských práv u ministra kultury dne 11. září t. r. s těmito závěry:

  • Ministr kultury přislíbil, že MK uhradí paušální částku ve výši 5 000 000 Kč za bezplatné půjčování zvukových nosičů v knihovnách evidovaných podle zákona 257/2001 ze státního rozpočtu.

  • Kolektivní správci obdrží přitom odměnu ve výši 40 % z vybraných poplatků od knihoven, které za půjčování poplatky vybírají. Výše poplatků nebude regulována s výjimkou toho, že nesmí překročit vynaložené náklady. Knihovny vybírající poplatky zřejmě budou muset v účetnictví vyčlenit samostatnou položku za vybrané poplatky.

  • Odkladná lhůta od vydání zvukového nosiče pro absenční půjčování byla stanovena na dobu 9 měsíců.

  • Nová smlouva bude uzavřena s platností k 1. 1. 2004. Za rok 2003 uhradí paušální platbu SKIP ze svého rozpočtu podle staré smlouvy. První návrh nové smlouvy připraví kolektivní správci.

 

 

obrázek-zpět na obsah