Rok 2000, č. 4, s.  192-193

  krátké zprávy

Modrý štít aneb záchranná hlídka kulturního bohatství

1.   Zrod aktivity

Ve světě, jenž vstupuje do věku informací, ve kterém jsou  výpočetní technika, umělá inteligence a informační technologie  hitem dne, vzrůstá tendence hledět pouze vpřed k progresivním změnám a zapomínat na náklad kulturního odkazu, který vláčíme dějinami s sebou… možná klenotnici, možná balast; ale mnozí z nás se zavázali o něj pečovat  – pracovníci muzeí, archiváři, galeristé, památkáři, knihovníci. 

Přes veškerou ochranu  a obětavost není v lidských silách zabránit nejrůznějším katastrofám, haváriím, následkům válečných  konfliktů. Škody, ke kterým pak dochází, jsou bolestné a jen obtížně odstranitelné. Často nelze zničené unikátní artefakty nahradit ani zrestaurovat a v každém případě se objevují finanční nesnáze, které mohou zbrzdit nebo i znemožnit záchranné práce.   

Jako reakce na tragické události na území bývalé Jugoslávie, které postihly nejen tisíce lidských životů, ale také neocenitelné kulturní klenoty, byl z iniciativy Mezinárodního výboru Modrý štít (Comité Internationale du Bouclier Bleu - CIBB /  International Committee of the Blue Shield - ICBS) a za podpory UNESCO uskutečněn v listopadu  1998 ve slovinské Radenci seminář, na němž byla vyhlášena Deklarace o ochraně kulturního dědictví v naléhavých případech a ve výjimečných situacích.

Tento dokument především vymezuje pojem kulturního dědictví a  klade požadavek na jeho ochranu a šetrný přístup k němu nejen za mimořádných okolností, ale zejména v době míru; zdůrazňuje součinnost na poli ochrany, záchrany a prevence i vybudování podpůrných, organizačních i finančních struktur včetně osvěty a rozvíjení sítí dobrovolníků.

 

2.   Český komitét Modrého štítu       

Od roku 1999 také v naší zemi sílí snahy o iniciaci aktivit Modrého štítu: třebaže se v našich zeměpisných šířkách nemusíme přímo obávat válečných konfliktů nebo vulkanické činnosti, nikdo nemůže vyloučit občanské nepokoje, havárie či požáry. Co se týče povodní, s těmi měly naše knihovny v minulé době nepříjemné zkušenosti…

 V červnu letošního roku byla po pečlivých přípravách a v intencích poslání Mezinárodního komitétu Modrý štít signována smlouva o založení a působení Českého komitétu Modrý štít (ČKMŠ), kterou uzavřely Česká archivní společnost a pobočka České informační společnosti při Státním ústředním archivu, Český výbor ICOM,  Český výbor ICOMOS a Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR, člen IFLA v ČR. Základ smlouvy představuje snaha o spolupráci a koordinaci při prevenci katastrof a nepředvídatelných událostí usnadňující získávání a nasazení jak technických, tak i finančních prostředků určených pro záchranu ohroženého kulturního dědictví a nápravu případných škod.

ČKMŠ je dobrovolnou organizací, která sdružuje nejen zakládající organizace, ale do níž může bez ohrožení své subjektivity vstoupit kterákoliv instituce či jedinec, právnická nebo fyzická osoba, jíž není lhostejný osud národního kulturního tezauru. Mezi úkoly ČKMŠ proto bude patřit nejen vytváření podpůrných informačních souborů včetně adresářů, doporučení a manuálů, ale také koordinace akcí a aktivní pomoc v rámci nezbytných opatření, ať už při výjimečných situacích na území naší republiky nebo prostřednictvím ICBS mimo naše státní hranice. Při své činnosti vychází ČKMŠ z Haagské konvence o ochraně kulturního dědictví (její emblém zdobí webovské stránky ČKMŠ), Konvencí UNESCO o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví na národní úrovni, Ženevských konvencí a dalších mezinárodních smluv, ustanovení a doporučení.

       

3.   Krok za krokem…      

 Program a záměry ČKMŠ jsou bohaté: zahrnují podporu  projektů napomáhajících preventivní ochraně a péči o všechny druhy kulturního bohatství, zveřejňování zkušeností, varování před riziky i řešení konkrétních naléhavých situací s realizací rychlé pomoci ohroženému kulturnímu dědictví a jeho správcům bez ohledu na majetko-právní vztahy a politické souvislosti. Uvedené aktivity budou podepřeny jak ověřenými odbornými informacemi a praktickými realizačními pokyny, tak  sítí spolupracovníků, expertů  i dobrovolníků, školeními a praktickým výcvikem, který bude ČKMŠ pořádat.     

Zatím se ČKMŠ podařilo zorganizovat kulatý stůl Modrého štítu, na němž se sešli zástupci kulturních institucí postižených havárií nebo živelní katastrofou: tato akce přinesla cenné poznatky a nastínila cesty k dalšímu postupu ČKMŠ. Pod záštitou ČKMŠ vznikly základní pokyny pro knihovny a archivy pro případ výjimečné události, cílené na záchranná opatření a primární nápravu škod, podobný materiál bude v nejbližší době připraven pro muzea a galerie, chystá se i seznam restaurátorů a konzervátorů, kteří by mohli být osloveni v případě katastrofy a ohrožení kulturních památek včetně knihovních fondů.

Ke své činnosti však ČKMŠ potřebuje odezvu z řad těch, kterým  by chtěl být prospěšný – včetně knihoven… Není možné pracovat bez podnětů a zpětné reakce, o něž tímto příspěvkem prosím odbornou knihovnickou veřejnost. Stránky ČKMŠ naleznete na adrese http://www.nkp.cz/o knihovnach/konsorcia/skip/ModrySt.htm; je však na každém z nás, jak tuto aktivitu dokážeme naplnit.

Františka Vrbenská

 

Udělování Knihovnické ceny

1.   Knihovnickou cenu (dále Cena) uděluje výkonný výbor SKIP (dále VV SKIP) knihovníkům a informačním pracovníkům za dlouholetou vynikající činnost v oboru knihovnictví. Za tu se považuje zejména aktivita spojená s řízením, modernizací, automatizací a výstavbou knihoven a jejich sítí, odborná konzultační účast při projektování nových či rekonstrukci starších budov knihoven, dále vědeckovýzkumné práce v knihovnictví a ve výuce knihovnických znalostí, působení v knihovnických a informačních dobrovolných stavovských organizacích.

2.   Návrh na udělení Ceny může zaslat (spolu s uvedením plného jména, adresy a životopisu navrhovaného kandidáta a také se zdůvodněním návrhu) sekretariátu VV SKIP kterákoli fyzická nebo právnická osoba, která je řádným, institucionálním, čestným nebo zahraničním členem SKIP. Cena může být udělena také “in memo-riam”.

3.   Udělení Ceny se vyhlašuje na valné hromadě SKIP nebo na slavnostním zasedání VV, jde-li o Cenu udělovanou k významnému životnímu jubileu.

4.   VV SKIP jmenuje pro přípravu návrhů na udělení Ceny podle článku 19 Stanov SKIP odbornou komisi na celostátní úrovni  (dále komisi).

5.   Komise je pětičlenná. Členství v komisi je čestné.

6.   Komise shromažďuje návrhy, projednává je s přísluš-nými regionálními výbory a předkládá zpracované návrhy VV SKIP nejpozději 3 měsíce před konáním valné hromady nebo životního jubilea kandidáta na Cenu.

7.   Návrh na udělení Ceny musí získat ve VV SKIP podporu nadpoloviční většiny jeho členů.

8.   Součástí Ceny je písemný doklad - diplom a dar.

Schválil výkonný výbor SKIP na svém 7. zasedání dne 27. června 2000

   Na adrese http://daidalos.ff.cuni.cz/ vychází nový elektronický časopis pro knihovniky Daidalos.

V časopise budou kromě článků zveřejnovany a archivovány také knihovnické dokumenty určené k veřejné diskuzi odborné veřejnosti. Prvním zveřejněným dokumentem je Katalog prací se zapracovanými připomínkami.

Dokumenty budou doplňovány dle potřeby.

Další službou jsou přílohy: od prvního čísla vycházejí přílohy s následujícím obsahem:

AiP knihovnám: aktuální informace o České národní bibliografii na CD-ROM

Databaze Proquest/PCI krok za krokem (vychází týdně)

Knihovník a počítač: Škola elektronické pošty pro knihovníky (vychází týdně)

Vše, na co jste se chtěli zeptat o počítačích a internetu

Školní informační a studijní centrum: Téma bude pojato komplexně (vychází týdně)

Skladba témat v rámci příloh se bude měnit přibližně po dvou měsících.

  Důležitou součástí péče o mladou generaci je zprostředkování potřebných informací dětem a mládeži. Od roku 1993 vznikají v České republice Informační centra pro mládež, která zprostředkovávají bezplatné informace o tématech, která jsou pro mládež zajímavá. Je možné zde v papírové formě a při osobní návštěvě získat informace z těchto oblastí: vzdělání (adresáře škol od mateřských po vysoké, informace o pomaturitním, večerním, kombinovaném a distančním  studiu, o jazykových kurzech v ČR i v zahraničí, o rekvalifikačních a ostatních vzdělávacích kurzech, informace o středoškolském a vysokoškolském studiu v zahraničí, aktuální nabídka volných míst na SŠ a VŠ), práce (obecné informace k problematice práce, otázka volby povolání, aktuální nabídka agentur na výdělečnou i nevýdělečnou práci v zahraničí), využití volného času (aktuální nabídka kulturních a společenských akcí,  přehled zájmových kroužků apod.), sport (adresáře tělovýchovných jednot, pravidla jednotlivých sportů), cestování (informace MZV o jednotlivých zemích, typy na levné ubytování v Praze, celé ČR i v zahraničí, přehled cestovatelských slev), zdraví (dárcovství krve, sexuální chování, zdravotní pojištění atd.),  sociálně patologické jevy (adresáře krizových center, linek důvěry, problematika protidrogové prevence, rasismu atd.), sociální skupiny a hnutí (informace o základních právech menšin), sociální péče, ekologie, nadace a granty, mezinárodní a národní organizace a programy. V ICM jsou poskytovány i drobné služby: kopírování, prodej přihlášek na VŠ a VOŠ, prodej brožur s přehledem SOU, gymnázií, SOŠ, VOŠ, rekvalifikačních kurzů, jazykových kurzů v zahraničí, letních táborů pro děti apod.

Bližší informace o ICM, které kromě Prahy (Senovážné nám. 24, tel.: 02/24215981, e-mail: icm@adam.cz) působí i v řadě dalších měst, najdete na www stránkách Asociace pro podporu rozvoje ICM v ČR: www.icmcr.cz.