Rok 2003, roč. 14, č. 3, s. 194

Seminář Automatizace knihoven

 

Ve dnech 9. a 10. září se v aule Univerzity Karlovy v Jinonicích konal již po čtrnácté seminář Automatizace knihoven, pořádaný Ústavem informačních studií a knihovnictví FF UK a Svazem knihovníků a informačních pracovníků ČR s přispěním grantu Ministerstva kultury ČR.

Během prvního dne byli účastníci seznámeni s novinkami v této oblasti: Jitka Hradilová (ÚISK) referovala o Iniciativě eEurope+ a roli knihoven v elektronické Evropě (viz příspěvek s. 169), Jitka Krčilová z Ministerstva informatiky ČR informovala o zahájení testovacího provozu Portálu veřejné správy (http://portal.gov.cz), Jana Kalousková v příspěvku popsala konkrétní příklady spolupráce Městské knihovny v Ústí nad Orlicí se starosty malých obcí okresu (http://knihovna-uo.cz), Radka Římanová a Kateřina Štěchovská seznámily s projektem katalogizace českých internetových zdrojů pro humánní lékařství, který připravila Národní lékařská knihovna a je již 9 měsíců v provozu (viz následně publikovaný článek), Martin Ledínský (ÚVT UK) a Hana Nemeškalová (NK ČR) představili aktuální stav Jednotné informační brány, upozornili mimo jiné na Informační zpravodaj JIB (http://jib-info. cuni.cz/zpravodaj), Michaela Novotná z Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR představila využívání JIB v praxi jako nástroje pro rešeršéry. Lucia Švecová (ÚVT UK) seznámila se systémem určeným pro správu digitálních knihoven DigiTool (http://digitool.cuni.cz). Petr Boldiš představil webový portál elektronických časopisů Univerzity Karlovy, který je v současné době v testovacím provozu (http://www.cuni.cz/pec/hledej.php) a porovnal jej s Elektronickou knihovnou časopisů (EZB), o níž předtím referovala Petra Pěnkavová (NK ČR). Martin Svoboda (STK) stručně představil současný stav oborového portálu STM - pro techniku, přírodní vědy a lékařství (http://www.portalstm.cz), jehož páteří je katalog STM obsahující přehled všech licencí a jednotlivých informačních zdrojů. První den zakončila Anna Stöcklová (ÚISK), která je hlavní organizátorkou a moderátorkou celého semináře, s novou verzí Veřejné virtuální knihovny (http://vvk.cuni.cz/new).

Druhý den semináře byl věnován problematice školních knihoven. V úvodu vystoupila Ludmila Čumplová (SPKK), která ve své přednášce přehledně zmapovala tuto oblast. Další přednášející se věnovali koncepci školních knihoven (především na základních a středních školách), související legislativě, knihovnickým systémům vhodným pro školní knihovny, spolupráci s pedagogy, vlivu knihoven na kvalitu vzdělávání, informační výchově na školách a dalším tématům. Následně vystoupili studenti ÚISK, kteří jsou posluchači semináře „Školní knihovny“, s přehlednými a mnohdy inspirujícími příspěvky o akvizici, zpracování dokumentů, ochraně a ukládání dokumentů ve školních knihovnách, o jejich službách a spolupráci s veřejnými knihovnami.

Problematiku vytváření a vedení školních knihoven jako informačních center škol se v rámci semináře podařilo velmi zdařile zmapovat, jen škoda, že mnoho účastníků nevydrželo až do konce. Nicméně bylo rozhodnuto, že v těchto aktivitách bude ÚISK pokračovat a přispěje tak k rozvoji důležité části národní knihovnické sítě.

redakce

 

obrázek-zpět na obsah